Остані відгуки
    December 2023
    M T W T F S S
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    Архів

    «Діяльність установ природно-заповідного фонду в умовах окупації»

    30 листопада відбувся семінар «Діяльність установ природно-заповідного фонду в умовах окупації». Тема розкрита на прикладі “сусідів” – біосферного заповідника «Асканія-Нова» та миколаївських заповідних територій – національного природного парку “Білобережжя Святослава” та регіонального ландшафтного парку “Кінбурнська коса”.

    Ці надзвичайно цінні з природоохоронної точки зору заповідні території окуповані майже з початку повномасштабного вторгнення. Кінбурнський півострів потерпає і від окупації, і від бойових дій. Там ведуться артилерійські обстріли, відбувається ротація російських військових, продовжуються пожежі.

    Представники заповідних установ розповіли про діяльність від початку окупації. Про догляд за тваринами в біосферному заповіднику «Асканія-Нова», коли жили без електроенергії, підкачки води, в умовах невизначеності, допомогу на корми від благодійних організацій, вплив на тварин авіаційної техніки, яка пролітала на низьких висотах над стадами тварин в степу, пожежі, евакуацію розповіла н.с. біосферного заповідника Наталя Корінець. З 20 березня 2023 року там працює окупаційна адміністрація заповідника.

    Про масштабні пожежі на Кінбурнському півострові вказують дані дистанційного зондування Землі. Науковці національного природного парку “Білобережжя Святослава” розробили спеціальну геоінформаційну систему моніторингу пожеж, де фіксують усі випадки загорянь – розповідали Євген Касьянов, Павло Холодняк. 

    Перша пожежа на Кінбурні вже була 13 березня 2022 року. З початку окупації місцеві жителі та працівники заповідних установ намагались гасити пожежі, з середини літа це стало не можливим через дії окупантів та мінування.

    Про діяльність адміністарції регіонального ландшафтного парку “Кінбурнська коса”, які території зазнали найбільших пошкоджень, які основні чинники впливу на орнітофауну та інші компоненти довкілля розповів Костянтин Редінов.

    Адміністративні будівлі і національного природного парку «Білобережжя Святослава», і регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» в м. Очаків зазнали пошкоджень, а майно, що на Кінбурні, втрачене через окупантів.

    Нині чи не єдиним джерелом даним щодо впливу воєнних дій на Кінбурн є дані дистанційного зонування Землі.

    Єдиною територією зі складу НПП, що повністю підконтрольна Україні, є відокремлена ділянка Озеро Солонець-Тузли, що у Березанській громаді.

    Навіть у таких складних умовах, співробітники продовжують діяльність, узагальнюючи дані натурних обстежень, зібрані у попередні роки, інформують про впливи війни на їх заповідні території, дають рекомендації іншим заповідним установам.

    Семінар проведений кафедрою екології Чорноморського національного університету ім. Петра Могили, природним заповідником «Єланецький степ», біосферним заповідником «Асканія-Нова» за підтримки управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОВА.

    Комментарии закрыты.