Остані відгуки
    October 2023
    M T W T F S S
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    Архів

    Сьогодні ми відзначили Міжнародний День Чорного моря

    Національний природний парк «Білобережжя Святослава», за підтримки Інституту морської біологія НАН України м.Одеса, відзначили  важливу для всіх жителів регіону та всієї України екологічну дату – міжнародний День Чорного моря.

    31 жовтня 1996 року в місті Стамбул цю дату було визначено як міжнародний День Чорного моря. Тоді ж було  прийнято «Стратегічний план дій із відновлення та захисту Чорного моря». За гіркою іронією долі серед причорноморських країн підписантів була і росія, яка зараз стала джерелом військової агресії та відповідних проблем як для нашої країни так і для Чорного моря загалом. Під час нинішнього інформаційного заходу більш детально його учасниками було проаналізовано аспект впливу на стан Чорного моря в 2023 році від руйнування греблі Каховської ГЕС. Таких негативних впливів (може меншого масштабу) за період війни було вже дуже і дуже багато. І метою інформаційного зібрання цьогорічного заходу було донесення до широкого загалу української та міжнародної громадськості того, що негативний вплив на довкілля і на наше  море є водночас злочином проти людини, який не повинен залишитись непокараним.

    Дуже змістовною та актуальною була головна доповідь, яку презентувала член -кореспондент НАН України Мінічева Галина Григорівна, ДУ «Інститут морської біології», під яскравою назвою «Чорне море – у бойовому строю з Україною!».

    Доповнили виступ презентації науковців та спеціалістів природно-заповідного фонду України нашого Причорноморського регіону. Тарабан Світлана розповіла  про традиції відзначення Дня Чорного моря на Кінбурнській косі, науковець, житель міста Гола Пристань Роман Євген про організовані ним спостереження 6-25 червня 2023 в зонах затоплення, Чаус Василь та Давидов Олексій розповіли про різноманітні впливи повені як на природні комплекси, так і на зміни рельєфу Кінбурнської коси, які відбулись протягом занадто повноводного червня 2023 року.

    На закінчення заходу присутні вшанували пам’ять корифеїв морської біології України академіка Ювеналія Зайцева та його наукового побратима Бориса Александрова, які також любили Кінбурн, любили Чорне море та були віддані його вивченню та збереженню протягом всього свого яскравого життя.

    Науково-дослідний відділ НПП

    Комментарии закрыты.