Остані відгуки
    August 2022
    M T W T F S S
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    Архів

    Семінар-нарада на актуальну по-справжньому тему

    9 серпня 2022 року науково-дослідним відділом НПП «Білобережжя Святослава» проведено семінар щодо розробки комплексних підходів по мінімізації негативного впливу автомобільного транспорту на приморські природні комплекси НПП.  Семінар було заплановано відповідно до річного план заходів НПП (РПЗ)   на 2022 рік,  затверджена засіданням НТР НПП «Білобережжя Святослава» від 28 грудня 2021 року і зрозуміло що поточна ситуація внесла свої корективи до форми та місця його проведення. Але як було наголошено організаторами , що семінар планувався в період відносно мирного часу і проводиться для мирної території Кінбурнської коси, сподіваємося в недалекому майбутті.

    Метою семінару було пошук ефективних заходів та адміністративно-управлінських рішень щодо впорядкування руху та стоянки автотранспорту і на підставі них розробка пропозицій  по  внесенню змін до нової редакції  проекту організації території НПП «Білобережжя Святослава» та інших нормативних документів.

    До роботи семінару було залучено широке коло учасників, серед яких представники НПП «Білобережжя Святослава» , РЛП «Кінбурнська коса» Очаківського лісництва , підприємці що здійснювали прийом та перевезення  відвідувачів  на території заповідних об’єктів на Кінбурнській косі. Також поділилися досвідом роботи, в цьому надзвичайно складному питанні,  наші колеги , пані Ірина Вихристюк – директор  національного природного парку «Тузлівські лимани». Головними акцентами заходу стали  – це констатація факту стабільного , а часом і різкого збільшення чисельності транспорту-  як на всій території парку,  так і особливо на найбільш вразливій приморській частині де в окремі дні в цій зоні  нараховувалось до 100 автомобілів . Правил руху , стоянки  власники автомобілів в переважній більшості не дотримуються навіть тому,  що вони прописані для доріг загального користування – а таких , як це парадоксально не звучить , затверджених  для території Кінбурнської коси не існує, так  як і не існує у нас до сих пір  ні однієї  облаштованої автостоянки . Окремо розмова учасників семінару торкалась і порушень пов’язаних з  проїздами в заповідні зони , руху  транспортних засобів власники якого здійснюють браконьєрську діяльність і т.д.. Визнана недосконалою та недостатньою робота по облаштуванню та функціонуванню в’їзного КПП національного парку на межі з Херсонською областю, хоч він повинен стати дуже важливою ланкою в питанні контролю та інформуванні автотуристів. Перспективним і навіть пріоритетними, для цивілізованого вирішення питання винесеного на розгляд,  більшість учасників вважає інженерне облаштування логістичної структури та маршрутів руху, широке застосування  камер спостереження , впровадження трекінгів дозволеного маршруту і т.д.

    Дуже цікавим виявився  досвід  роботи  в цьому напрямку в республіці Литва та Польща , вивчений безпосередньо працівниками нашого наукового відділу  Давидовим О.В. та Марчинською О.О. на території заповідних об’єктів цих країн.

    Адміністрація НПП «Білобережжя Святослава» вдячна всім зацікавленим учасникам заходу та запевняє що всі пропозиції  учасників наради – були  зафіксовані , будуть  проаналізовані та враховані при підготовці нормативних документів . На  думку організаторів та учасників  прийняття таких виважених рішень  дозволить  нам не знищувати  на сьогоднішній день й так поранену територію нашої Кінбурнської коси.

    Науково-дослідний відділ НПП «Білобережжя Святослава»

    Комментарии закрыты.