Остані відгуки
    October 2022
    M T W T F S S
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    Архів

    Міжнародний День Чорного моря

    В національному природному парку «Білобережжя Святослава» вже традиційно, враховуючи значну частку морських акваторій, що входять до його території, відбулися заходи, присвячені міжнародному Дню Чорного моря. Зрозуміло, що поточна ситуація внесла значні корективи в план проведення свята, що включало декілька споріднених подій, а саме: обмін поточною науковою, науково-популярною інформацією з проблем і планів моніторингу та збереження біорізноманіття морських акваторій та досвідом організації рекреаційної роботи на приморських територіях заповідних об’єктів. Ці блоки питань розглядались вже традиційно в он-лайн форматі. Від імені НПП учасників привітав Холодняк Павло – заступник директора парку.

    Відомі фахівці гідробіологи – Соколов Євген та Куракін Олександр виступили від провідної наукової установи в галузі вивчення проблем моря, – ДУ «Інститут морської біології» (м.Одеса). Вони розповіли про результати останніх досліджень, що свідчать, як це не парадоксально, про підвищення стійкості морського природного комплексу в місцях малої бойової активності.

    На злобу дня була доповідь Давидова Олексія – фахівця- берегознавця щодо можливих сценаріїв розвитку подій для берегових зон та населених пунктів Херсонщини та Миколаївщини у випадку значного пошкодження дамби Каховського водосховища.

    Також дуже змістовними і цікавими були виступ та презентація Гольдіна Павла, провідного науковця НДУ “Український науковий центр екології моря” стосовно результатів акустичного моніторингу дельфінів в акваторіях Тендрівської та Джарилгачської заток в 2020-2021 роках.

    На важливість, точність та пріоритет моніторингу з використанням супутникових знімків наголосив Касьнов Євген – науковий співробітник НПП «Білобережжя Святослава», який розробив свою (авторську) ефективну методику дешифрації супутникових знімків.

    Привітала науковців, волонтерів та спеціалістів з рекреаційної діяльності Тарабан Світлана – начальник відділу еколого-освітньої роботи та рекреації НПП. Вона з теплотою згадала мирні часи, коли в заходах, присвяченому нашому Морю брали такі корифеї морської біології, як академік Ювеналій Зайцев та член – кореспондент НАН України Борис Александров.

    Також змістовними були виступи з питань розвитку різноманітних напрямків рекреації Калініної Юлії – спеціаліста з екоосвіти НПП, Грубого Миколи – начальника наукового відділу РЛП «Тилігульський» та Давидова Олексія, який зараз проходить стажування в НП «Куршська коса» (Литва).

    І саме головне: в день проведення он-лайн заходів, 28 жовтня 2022 року, силами працівників національного природного парку проведено реальний і традиційний облік орлана –білохвоста та мігруючих птахів, як на тимчасово окупованій Кінбурнській косі, так і на вільних приморських територіях Очаківського району.

    Адміністрація національного парку «Білобережжя Святослава»  виказує подяку всім спеціалістам, що взяли участь у відзначенні важливої екологічної події – міжнародного Дня Чорного моря. І особлива вдячність за підтримку та надання майданчику для спілкування «Природничому музею Чернівецького Національного Університету», (м.Чернівці) та його співробітникам в особі Ірини Борисівни Ткебучава.

    Науково-дослідний відділ

    НПП «Білобережжя Святослава»

    Комментарии закрыты.