Остані відгуки
    June 2024
    M T W T F S S
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    Архів

    Увага! Розпочався пожежонебезпечний період

    Щороку з настанням сухої і вітряної погоди розпочинається пожежонебезпечний період, – існує підвищений ризик до виникнення пожеж в екосистемах, зокрема і лісових масивах. Як правило пожежі в екосистемах виникають через порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки.

    Вогонь – це найбільший ворог для лісу, адже у вогні гине все живе. Лісові пожежі були і є найбільшим лихом для лісу. За лічені хвилини вони можуть знищити або пошкодити лісові насадження, що вирощувалися десятиріччями. При цьому пошкоджуються не тільки дерева, кущі, трав’яниста рослинність, а гинуть також дикі тварини, птахи, комахи; вогонь знищує службові споруди у лісах, може перекинутись на житлові будинки, що знаходяться поряд з лісом. На лісових пожежах можуть загинути й люди.

    Зверніть увагу!
    В лісових масивах забороняється:

    • розведення багаття у лісі;
    • заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів;
    • палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки;
    • заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна;
    • випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські підпали);
    • звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

    Порушення вищезазначених правил тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

    Порушення пожежної безпеки у лісах карається накладанням штрафу. Так, статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягнуть за собою накладення штрафу:

    • на громадян від 3060 до 6120 грн.;
    • на посадових осіб – від 15300 до 21420 грн.

    Ті самі дії, вчинені   в  межах  територій  та  об’єктів  природно-заповідного  фонду, тягнуть за собою накладення штрафу:

    • на громадян від 6120 до 12240 грн;
    • на посадових осіб – від 21420 до 30600 грн.

    Крім цього згідно ст. 245 Кримінального кодексу Україні за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем передбачена кримінальна відповідальність, а саме за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від 91800 до 153000 грн. або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років. Побачивши незагашене багаття чи лісову пожежу, негайно загасіть їх. Якщо самі не в змозі це зробити, то повідомте про пожежу на 101. Дотримуючись простих правил пожежної безпеки в лісі можна попередити безповоротні наслідки, які стануть фатальними для природи та людини.

    Тому ще раз нагадуємо – пожежу легше попередити, ніж загасити!
    Будьте відповідальними! Дотримуйтесь Правил пожежної безпеки!
    Тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти ліси від вогню!

    Начальник відділу державної охорони 

    Вікторія ПЕТРЕНКО

    Комментарии закрыты.