Остані відгуки
    February 2024
    M T W T F S S
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    26272829  
    Архів

    Відбулось чергове засідання робочої групи

    9 лютого 2024 року відбулось вже традиційне засідання робочої групи з розширення території НПП яка складається переважно з працівників національного природного парку що задіяні в практичному вирішені питань щодо розширення  (зміні меж) території парку. Якщо брати взагалі то збільшення площі заповідних території, створення нових територій природно-заповідного фонду закладено в Цілі сталого розвитку (United…, 1992), індикатори яких для України передбачають потроєння площі заповідних територій до 2030 року.Вказана норма була закріплена Указом Президента України № 722/2019 «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року». Цілі також враховують приєднання та виконання Україною вимог міжнародних природоохоронних конвенцій. В реальному житті процес створення має ряд своїх проблем, тонкощів оперативних та практичних рішень в роботі насамперед  зі стороною погодження, а головними тут є органи місцевої влади, представники громади , жителі населених пунктів  інтереси яких,  зрозуміло що повинні бути визначені , конкретизовані і враховані.

    Важливих питань для розгляду на засіданні було декілька: це і продовження еколого-освітньої роботи з учнями місцевих громад , подальший пошук зацікавлених сторін у створенні заповідного об’єкту, стан поточних справ в проходженні процедури отримання погоджень землекористувачів і т.д.

    Окремо було розглянуто блок розширення території парку за рахунок акваторій озера Солонець-Тузли. Для нашого національного природного парку зараз особливо це важливо, так як це фактично одна не окупована його ділянка та якої не торкнувся жорсткий деструктив війни. Загальна площа запропонована до розширення тут складає 154 гектари, тобто сподіваємося  після успішного завершення встановленої законом процедури об’єктом заповідання стане вся основна територія озера на південь від  дамби і таким чином відновиться логіка створення в минулому гідрологічного заказника Солонець-Тузли площею 375 га (фактично виправиться допущена раніше помилка) до якого, за нашою думкою, не можна включати лиш частину аналогічну за цінністю всій акваторії озера. Співробітниками науково-дослідного відділу НПП розроблено відповідне обґрунтування , картографічний матеріал , одержана попередня підтримка Коблівської громади. До речі, конструктивна взаємодія парку з цією громадою, є показовою на прикладі встановлення водоохоронної зони навколо озера Солонець Тузла. Адміністрація парку звернулась з цими пропозиціями до керівництва Коблівської ОТГ і при розробці територіального зонування ОТГ їх було повністю враховано. Таким чином працівники нашого парку зараз системно працюють в питанні розширення по двом основним напрямкам – за рахунок земель під умовною назвою «Ольвійська Хора» ( Куцурубська та Березанська ОТГ) та ділянок акваторій озера Солонець Тузли. Про хід цієї роботи ми будемо періодично інформувати наш еко-актив та всіх зацікавлених громадян які можуть також долучатись до цієї роботи.

    Науково-дослідний відділ НПП

    Комментарии закрыты.