Остані відгуки
    June 2024
    M T W T F S S
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    Архів

    Взято  участь у роботі міжнародної групи експертів Рамсарської Конвенції

    У п`ятницю, 31 травня 2024 року відбулась робоча зустріч, присвячена надзвичайною екологічною ситуацією в Україні через пошкодження водно-болотних угідь міжнародного значення (Рамсарських угідь) внаслідок агресії Російської Федерації, яка проводилась в Орхузькому центрі (м.Київ) та он-лайн.

    На зустрічі були присутні представник Департаменту природно-заповідного фонду та біорізноманіття Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Павло Іванов, та керівник команди експертів з оцінки шкоди, спричиненої Рамсарським угіддям, Михаель Джон Ковін.

    Спектр доповідачів охоплював науковців-практиків з великим досвідом роботи та представників адміністрацій установ природно-заповідного фонду України, на яких покладено моніторинг та охорону відповідних Рамсарських угідь.

    Військові дії, спричинені масштабною агресією РФ, через значні пошкодження водно-болотних угідь викликали критичну реакцію з боку Комітету Рамсарської Конвенції, членом якої є, зокрема, і Росія. Про це було наголошено старшим нуковим співробітником Державної екологічної академії Григорієм Парчуком. Однак наявність щільного мінування, активні бойові дії та тимчасова окупація частини території України призводять до зміщення акценту моніторингу до дистанційних методів зондування Землі. Про це було докладно наголошена у доповідях міжнародного ГІС-експерта Іва Бартолемія, професором університету Ліннея Олафом Лінденом, молодшим науковим співробітником Наукового центру аерокосмічних досліджень Землі Інституту геологічних наук НАН України, професором кафедри екології Національного університету “Києво-Могилянська академія” Лідією Горшкової, науковим співробітником НПП “Білобережжя Святослава” Євгенієм Касьяновим та іншими.

    Дуже цікавими були доповіді польових практиків та науковців, які акцентували увагу на використання фактичного досвіду та збору, хоча й розрізнених, але безцінних, фактів впливу військових дій на біорізноманіття та природні комплекси Рамсарських угідь. Такі проблеми висвітлювали провідний науковий співробітник Національного науково-природничого музею НАН України Ігор Загороднюк, заступник директора з наукової роботи Інституту морської біології Віктор Демченко, старший науковий співробітник Чорноморського біосферного заповідника Юрій Москаленко, заступник начальника НДВ Приазовського НПП Олександр Антоновський та інші.

    Без сумніву, в умовах війни значну увагу потрібно приділяти прогнозом подальшого відновлення та існування Рамсарських угідь, особливо в умовах активних бойових дій та в зоні впливу після руйнування греблі Каховської ГЕС. З такими діаметрально протилежними висновками виступили завідувач кафедри екології та інформаційних технологій Мелітопольського інституту екології та соціальних технологій Наталія Сурядна, та доцент Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Вадим Манюк. Такі протилежні точки зору говорять про необхідність комплексного підходу до вирішення відновлення України після війни, та відсутність однозначних відповідей на всі складні питання, пов`язані з впливом війни на природу, – їх потрібно вирішувати, спираючись на досвід та знання всіх категорій фахівців. Щиро дякуємо організаторів зустрічі, зокрема Олесю Петрович, за можливість обміну досвідом та знаннями на міжнародному рівні.

    Науково-дослідний відділ НПП Білобережжя Святослава

    Комментарии закрыты.